Hoogste gebouw ter wereld – De top 10

Hoogste gebouw ter wereld

Op zoek naar het hoogste gebouw ter wereld? Waar staan deze en hoe hoog zijn deze hoogste gebouwen precies? In deze top 10 vindt je de 10 hoogste gebouwen op de wereld op dit moment! Lees hier welke voltooide gebouwen anno 2016 het grootste zijn – van de Sears of Willis Tower in Chicago USA tot de Burj Khalifa in Dubai. Wat zijn de hoogste gebouwen en waarvoor worden ze gebruikt?
Hoogste gebouw ter wereld top 10 – de lijst

10. Willis Tower – Verenigde Staten – 442 meter

De Willis Tower (beter bekend onder de originele naam Sears Tower) in Chicago is één van de hoogste gebouwen van de Verenigde Staten. Het nam toen de bouw was afgerond in 1973 het stokje over van de oude World Trade Center als hoogste gebouw van het land. Dit is het gebleven tot de bouw van de nieuwe One World Trde Center.

In de Willis Tower zitten vooral kantoren van grote Amerikaanse bedrijven. Oorspronkelijk alleen gebruikt door Sears, één van de grootste retailbedrijven ter wereld destijds, is het gebouw nu door vele bedrijven in gebruik.

Met 1974 als bouwjaar is dit met grote afstand het oudste gebouw in deze top 10. De Sears tower was ten tijde van de bouw zijn tijd ver vooruit en samen met de oude World Trade Center veel groter dan de rest van de gebouwen op de wereld.

9. Zifeng Tower – China – 450 meter

De Zifeng Tower is één va de hoogste gebouwen in China. Niet gebouwd met traditionele invloeden maar puur moderne architectuur. Het gebouw is te vinden in Nanjing in Gulou District.

In de Zifeng toren zijn veel verschillende bedrijven te vinden. De onderste verdiepingen zijn vooral kantoren en winkelruimte terwijl op de hogere verdiepingen een hotel, meerdere restaurants en een observatiedek te vinden zijn.

De Zifeng toren is gebouwd tussen 2005 en 2010. Momenteel in 2016 is het het 6e gebouw in China qua hoogte.

8. Petronas Towers – Maleisië – 452 meter

De bekende Petronas torens in Kuala Lumpur zijn jarenlang de hoogste gebouwen ter wereld geweest. De zustertorens zijn 452 meter hoog en een hoogstandje van postmoderne architectuur. De torens zijn exact even hoog en verbonden met de welbekende luchtbrug.

De eerste van beide torens is volledig in gebruik door het bedrijf Petrons zelf. De andere toren wordt verhuurd en is door een veelheid van andere bedrijven in gebruik.

De Petronas Towers zijn voltooid in 1996 en waren tot 2004 samen het hoogste gebouw ter wereld met 452 meter. Sinds 2004 zijn er 7 nieuwe gebouwen voltooid die groter zijn dan de Petronas Towers.

7. International Commerce Centre – Hong Kong – 484 meter

Met 484 meter is het International Commerce Center het hoogste gebouw van Hong Kong. Een bepalend gebouw van de skyline aan de rivier en een ongelooflijk hoogtepunt in moderne architectuur.

Op de 118 verdiepingen van dit gebouw zijn onder andere een hotel, een zwembad, een bar en een aantal vijfsterrenrestaurants te vinden. Daarnaast is er veel kantoorruimte die wordt verhuurd.

Het International Commerce Centre is voltooid in 2010 en sinds toen het hoogste gebouw in Hong Kong.

6. Shanghai World Financial Center

Het Shanghai World Financial Center is enige tijd het hoogste gebouw van China geweest met 492 meter. Tevens staat het bekend om zijn unieke en prachtige ontwerp en is het in 2008 tot best ontworpen wolkenkrabber van het jaar verkozen.

Het gebouw is onder andere in gebruik door banken en andere financiële instelling. Het is tevens in gebruik door Google als hoofdkantoor in Shanghai.

Het gebouw was bij oplevering het hoogste gebouw in China. Deze titel is het in 2015 weer kwijtgeraakt.

5. Taipei 101

Het hoogste gebouw in Taiwan is tevens enige tijd met 509 meter het hoogste gebouw ter wereld geweest. Een prachtige mix van postmoderne architectuur met een vleugje traditionele bouwstijl vindt je terug in dde Taipei 101.

In het Taipei 101 vindt je onder meer een winkelcentrum, een hotel, kantoorruimtes en observatieruimtes. Tevens is er in de kelder een gigantische parkeergarage te vinden.

Het gebouw is voltooid in 2004 en had tot 2010 de titel van het hoogste gebouw ter wereld. Deze titel nam het destijds over van de Petronas Towers.

4. One World Trade Center

Gebouwd als antwoord op de vreselijke aanslag van 11 september 2001 en ook bekend als de Freedom Tower. Dit gebouw is sinds zijn voltooiing het hoogste gebouw van de Verenigde Staten van Amerika, de titel die ook het oude World Trade Center korte tijd droeg.

In het One World Trade Center bevat zelfs niet het gedenkpunt en museum voor de gebeurtenissen van 11 september, deze zijn even verderop te vinden op de locatie van de oude World Trade Center. In dit gebouw vindt je vooral kantoorruimte voor uiteendlopende bedrijven.

De hoogte van het gebouw is bewust 1776 voet, wat verwijst naar het jaar waarin de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden. Dit komt overeen met ongeveer 541 meter. Sinds de voltooiing in 2013 is dit het hoogste gebouw van de Verenigde Staten en het Amerikaanse continent.

3. Abraj Al Bait – Saoudi Arabië – 601 meter

Een kolos is dit gebouw en naast het op twee na hoogste gebouw ter wereld is het tevens ’s werelds grootste klokkentoren. Met 601 meter mag dit werkelijk een kolos heten.

De Abraj Al Bait bevat een gigantische parkeergarage, een winkelcentrum, een moskee, een hotel en meer. Het hotel wordt onder meer gebruikt door veel bezoekers aan de Hajj elk jaar.

Het gebouw is gebouwd tussen 2004 en 2011 en is het hoogste gebouw in Saoudi-Arabië en het op één na hoogste gebouw in het midden oosten.

2. Shanghai Tower – China – 623 meter

Gebouwd als het tweede gebouw ter wereld en het hoogste gebouw van China – de Shanghai toren is een absolute kolos. Met 632 meter is het na e Burj Khalifa met afstand het tweede gebouw ter wereld qua hoogste.

Het gebouw heeft een parkeergarage, metrostation, hotels, winkels, restaurants, een spa, een fitness centrum en meer. Het gebouw heefet tevens een ingebouwde windmolen om een deel van zijn eigen electriciteit op te wekken. Hiermee is het één van de meest gevariëerde gebouwen ter wereld en bijna een stad op zich.

Het gebouw is in 2015 voltooid en in gebruik genomen. Ten tijde van de bouw en anno 2016 is het het op één na hoogste gebouw ter wereld.

1. Burj Khalifa – Dubai – 820 meter

Nu nog (anno 2016) het hoogste gebouw ter wereld is de Burj Khalifa in Dubai. Meerdere hogere gebouwen zijn al in aanbouw dus deze titel zal het binnenkort op moeten geven. Momenteel is het met bijna 200 meter meer dan de Shanhai Tower echter nog met afstand het grootste voltooide gebouw ter wereld.

In het Burj Khalifa vindt je onder andere een hotel, appartementen, restaurants en observatieruimtes. Rondom het gebouw is tevens een heel park en fonteinsysteem aangelegd.

Het gebouw is voltooid in 2010 en sinds toen het hoogste gebouw ter wereld. Deze titel zal het waarschijnlijk ergens in 2017 op moeten geven voor in aanbouw zijnde gebouwen.

  1. Burj Khalifa – Dubai – United Arab Emirates – 828 meter
  2. Abraj Al Bait – Mecca – Saudi Arabia – 601 meter
  3. One World Trade Center – New York City – USA – 540 meter
  4. Taipei 101 – Taipei – Taiwan – 509 meter
  5. Shanghai World Financial Center – Shanghai – China – 492 meter
  6. International Commerce Centre – Hong Kong 484 meter
  7. Petronas Towers – Kuala Lumpur – Malaysia- 452 meter
  8. Zifeng Tower – Nanjing – China – 450 meter
  9. Willis Tower – Chicago – United States – 442 meter
  10. Jin Mao – Shanghai – China – 421 meter