Grootste zoogdier ter wereld – De top 10 landzoogdieren

Grootste zoogdier ter wereld

Het grootste zoogdier ter wereld is de blauwe vinvis. In deze top 10 richten we ons op landzoogdieren. Hier vindt je de 10 zwaarste en grootste landzoogdieren ter wereld.

De gehele top 10 grootste en zwaarste zoogdieren ter wereld zijn walvissen. Bekijk voor de top 10 van deze dieren bij onze top 10 grootste zeezoogdieren ter wereld.

Grootste zoogdier ter wereld – De top 10 lijst landzoogdieren

10. Aberdeen Angus – 1000 kg

Aberdeen Angus

Vooral bekend vanwege het vlees, het Angus rund is afkomstig uit Shcotland en één van de grootste zoogdieren ter wereld. Het is het grootste zoogdier dat gebruik wordt als voedsel. Na de gaur is het het grootste rund ter wereld. Een leuk feitje – de Aberdeen Angus is het zwaarste dier ter wereld dat door mensen is gefokt.

9. Waterbuffel – 1200 kg

Waterbuffel

De waterbuffel lijkt niet zo massief als een neushoorn of olifant maar komt toch op plek 9 van grootste zoogdier ter wereld als we naar landzoogdieren kijken. Met een gewicht van gemiddeld 1200 kg is de waterbuffel absoluut niet een kleintje te noemen.

8. Zwarte Neushoorn – 1500 kg

Zwarte neushoorn

Het kleinere broertje van de Witte Neushoorn. Al is kleiner hier een relatieve term, de zwarte neushoorn weegt gemiddeld ongeveer 1,500 kg en daarmee staat de soort op een verdienstelijke 8e plek in deze top 10 grootste landzoogdieren ter wereld.

7. Gaur – 1600 kg

Gaur

De relatief onbekende guar is een rundsoort die vooral voorkomt in Zuid-Oost Azié. Het is één van de grootste runderen ter wereld en kan tot 1600 kg wegen. De Gaur komt vooral voor in de bossen in India.

6. Giraffe – 1700 kg

Giraffe

De giraffe is uiteraard één van de bekendste diersoorten en staat vooral bekend om zijn lange nek. Qua lengte is de giraffe het hoogste landzoogdier ter wereld. Het mist echter de body om een absolute gigant te zijn; qua gewicht is het op 5 na het grootstse zoogdier ter wereld op het land.

5. Walrus – 1750 kg

Walrus

Een twijfelgeval of dit een land- of zeezoogdier is maar omdat het overnacht op land en hier lange tijd doorbrengt wordt het vaak onder landzoogdieren geschaard. Een mannetjes walrus kan zomaar meer dan 2000 kilogram wegen en is hiermee een zwaargewicht onder de zoogdieren.

4. Nijlpaard – 1800 kg

Nijlpaard

Nijlpaarden zien er redleijk onschuldig uit maar schijnt bedriegt. Nijlpaarden zijn één van de meest aggressieve zoogdieren in de wereld en met 1800 kg aan gewicht kun je er beter bij uit de buurt blijven.

3. Witte Neushoorn – 2200 kg

Witte neushorn

De ernstige met uitsterven bedreigde witte neushoorn is op de olifanten na het grootste zoogdier ter wereld op land. Van de zuidelijke witte neushoorn zijn ongeveer nog 20.000 in leven, de noordelijke witte neushoorn is praktisch uitgestorven met nog 3 in leven in gevangenschap.

2. Aziatische Olifant – 4000 kg

Aziatische olifant

Op de grotere Afrikaanse broer na is dit het grootste landzoogdier ter wereld. Met een gemiddeld gewicht van 4000 kg is de Aziatische olifant bijna twee keer zo zwaar als een gemiddelde witte neushoorn.

1. Afrikaanse Olifant – 5000 kg

Afrikaanse olifant - Het grootste zoogdier ter wereld

De absolute koning onder de landzoogdieren, de Afrikaanse olifant is met 5000 kg het zwaarste en grootste zoogdier ter wereld op land. De zwaarste exemplaren onder de Afrikaanse olifanten zijn gewogen op meer dan 13000 kg, veel meer dan alle andere landzoogdieren op de wereld.


 

Het grootste zoogdier ter wereld – De top 10 landzoogdieren in het kort

  1. Afrikaanse Olifant
  2. Aziatische Olifant
  3. Witte Neushoorn
  4. Nijlpaard
  5. Walrus
  6. Giraffe
  7. Gaur
  8. Zwarte Neushoorn
  9. Waterbuffel
  10. Aberdeen Angus