Het grootste land ter wereld – De top 10 landen qua oppervlakte

Grootste land ter wereld

Wat is het grootste land ter wereld? Vindt hier onze lijst met de 10 de grootste landen ter wereld qua oppervlakte. Deze 10 gigantische landen omvatten het grootste deel van de wereld zowel in land als in water. Van Rusland tot Algerije zijn dit de 10 allergrootste landen ter wereld qua oppervlakte.

Op zoek naar het grootste land qua inwoners en ben je benieuwd waar de meeste mensen wonen? Bekijk dan onze lijst met de grootste landen ter wereld qua inwoners voor een top 10 met de meeste inwonwers per land.
Grootste land ter wereld – De top 10 lijst

10. Algerije – 2,4 miljoen km2

Een onverwacht land in de top 10, Algerije is met 2,4 miljoen een gigantisch land en het grootste land van Afrika. Algerije officieel de Democratische Volksrepubliek Algerije, ligt in Noord Afrika tussen Mrokke en Tunesië ten noorden van de Sahara.

9. Kazachstan – 2,7 miljoen km2

Groter dan welk Europees land dan ook, Kazachstan omvat 2,7 miljoen vierkante kilometer. Kazachstan heeft bijna geen water en is grotendeels land maar is in Azië bij lange na niet het grootste land. Kazachstan ligt voor een deel in Europa en kan derhalve beschouwd worden als het grootste land van Europa. Hetzelfde geldt echter voor Rusland dus in de regel worden beide landen niet als zodanig beschouwd.

8. Argentinië – 2,8 miljoen km2

Het op één na grootste land in Zuid-Amerika, met 2,8 miljoen kilometer is alleen Brazilië groter in het continent. Het land telt ongeveer 42 miljoen inwoners, vrij weinig voor de afmetingen van het land en is daarmee vrij dun bevolkt.

7. India – 3,2 miljoen km2

Qua inwoners het één na grootste land ter wereld maar qua oppervlakte nummer 6 – India is het op twee na grootste land in Azië en een absolute megastaat. Met 380 inwoners per km2 is India echter bijna even dichtbevolkt als Nederland (408 per km2), in tegenstelling tot vele andere grote landen in deze top 10.

6. Australië – 7,7 miljoen km2

Bijna een continent op zich – Australië is het grootste deel van Oceanië met een gigantische landmassa van bijna 8 miljoen kilometer. Australië telt slechts 3 inwoners per km2 en is daarmee het dunst bevolkte land uit de top 10 grootste landen ter wereld.

5. Brazilië – 8,5 miljoen km2

Het grootste land in Zuid-Amerika met het grootste regenwoud ter wereld. Brazilië is een prachtig land met een ongelooflijk mooie en uitgestrekte natuur. Brazilië heeft tevens de meeste inwoners in Zuid-Amerika namelijk meer dan 200 miljoen. Dit is meer dan de helft van de inwoners van het gehele continent.

4. Verenigde Staten – 9,5 miljoen km2

De Vernigde Staten van Amerika is met 9,5 miljoen kilometer het op drie na grootste land ter wereld en is uiteindelijk nét iets kleiner dan China – maar heeft slechts een kwart van het aantal inwoners. Alaska is de grootste staat in de VS met 1,7 miljoen km2 – 18% van de oppervlakte van het land.

3. China – 9,5 miljoen km2

Het land met de meeste inwoners maar niet het grootste land qua oppervlakte. China strekt de ongelooflijke oppervlakte van 9,5 miljoen km2 en is hiermee nét groter dan de Verenigde Staten. Met bijna 1,4 miljard inwoners volgens de officiële telling is het het land met de meeste inwoners ter wereld en zeer dicht bevolkt voor een groot land.

2. Canada – 10 miljoen km2

Met ongeveer een half miljoen km2 is Canada net wat groter dan zuiderlijke buur de Verenigde Staten. Hiermee is Canada het op één na grootste land ter wereld. Canada telt slechts 35 miljoen inwoners en is na Australië het dunst bevolkte land uit de top 10 grootste landen ter wereld.

1. Rusland – 17 miljoen km2

Met zeer grote afstand is Rusland het grootste land ter wereld. Met 17 miljoen km2 is Rusland 70% groter dan nummer 2 Canada en mag Rusland zich met recht het grootste land ter wereld noemen. Met slechts 144 miljoen inwoners komt Rusland qua inwoners niet in de buurt van het grootste land. Het is dan ook vrij dun bevolkt in verhouding met landen zoals India en China.


Grootste land ter wereld qua oppervlakte – De top 10 in het kort

  1. Rusland – 17 miljoen km2
  2. Canada – 10 miljoen km2
  3. China – 9,5 miljoen km2
  4. Verenigde Staten – 9,5 miljoen km2
  5. Brazilië – 8,5 miljoen km2
  6. Australië – 7,7 miljoen km2
  7. India – 3,2 miljoen km2
  8. Argentinië – 2,8 miljoen km2
  9. Kazachstan – 2,7 miljoen km2
  10. Algerije – 2,4 miljoen km2